Zlati vir mladosti – napitek s kolagenom in kurkumo

10,20

Out of stock

Ker vemo, da lepota prihaja od znotraj, smo v ponudbo vključili izjemen Zlati vir mladosti.

Idealna mešanica za zdravje, ki dokazano pomaga na več podrčjih.

Zlato mleko je tradicionalni ayurvedski napitek, ki ga priporočajo za dober spanec, zato mu mnogi pravijo tudi Moon milk. Je enostavno pripravljen in slastnega okusa, da ga z veseljem pijejo vsi v družini. Glavna sestavina je kurkuma, ki ima osupljiv razpon zdravilnih učinkov na naše zdravje.  Ayurveda in tradicionalna kitajska medicina (v nadaljevanju TKM) živo-oranžno korenino kurkume uporabljata v zdravstvene namene že več kot 4000 let. Njihove izkušnje z zlatim mlekom pa so neprecenljive. Po izročilu TKM je kurkuma toplo zelišče, ki podpira cirkulacijo krvi in qi ter krepi vranico, jetra in živčni sistem. Uporabljajo jo za čiščenje krvi in zdravljenju virusnega hepatitisa. TKM si z njo pomaga odpravljanju bolečin med menstruacijo, pri razkrajanju tumorjev in cist na maternici ter topljenju žolčnih kamnov. Učinkovita je tudi pri uravnavanju krvnega sladkorja in je en od najbolj bogatih virov betakarotena.

Ajurveda uporablja kurkumo pri celjenju zlomljenih kosti in zdravljenju rakavih obolenj (posebej učinkovita naj bi bila pri levkemiji, raku trebušne slinavke, raku na prsih in raku črevesja, še posebej debelega črevesja). Zelo se jo poslužujejo pri negi kože in z njeno pomočjo odpravljajo luskavico (psoriazo) in afte. Imenujejo pa jo tudi »notranje lepotilno sredstvo«, saj s tem ko čisti kri, čisti tudi nečisto kožo (akne, ture…), hkrati pa je v ayurvedi nepogrešljiva sestavina mask za obraz za sijočo kožo. Tudi sodobne raziskave potrjujejo širok spekter zdravilnih učinkov kurkume oz. kurkumina, ki ga vsebuje kurkuma.

Najpomembnejši adut med njimi je zagotovo izjemno protivnetno delovanje, ker so mnoge, dandanes najbolj razširjene, kronične bolezni od diabetesa do Alzheimerja predvsem posledica kroničnega vnetja. Tako lahko vidimo kako pomembno je pogosto preventivno uživanje živil s protivnetnimi učinki kot je kurkuma za doseganje dolgoživosti in kvalitete življenja tudi na stara leta. Raziskave zdaj namreč dokazujejo, da se kurkumin ponaša z zavidljivimi rezultati pri zaviranju degenerativnih procesov v možganih; pri vzdrževanju kardiovaskularnega zdravja; pri odpravljanju artritisa; pri preprečevanju in morda celo zdravljenju raka; pri lajšanju simptomov depresije in pri lajšanju bolečin.

Protivnetno in antioksidativno delovanje: Znanstveniki namreč ugotavljajo, da ima kurkumin izjemno protivnetno delovanje in je močan antioksidant, ki celo stimulira telo k proizvodnji lastnih antioksidatov.

Zdravje možgan: Kurkumin poveča raven možganskega proteina BDNF (t.i. Brain-derived neurotrophic factor), ki poveča rast novih nevronov in se bori proti različnim degenerativnim procesom v možganih. Poleg tega pa nam BDNF pomaga do boljšega spanca s povečanjem počasnih možganskih valov v najgloblji fazi spanja.

Kurkumin lahko prehaja krvno-možgansko pregrado in dokazano je, da prispeva k različnim izboljšavam v patološkem procesu Alzheimerjeve bolezni.

Artritis: Številne študije kažejo, da lahko kurkumin pomaga pri odpravljanju artritisa in je v nekaterih primerih učinkovitejši od protivnetnih zdravil.

Zdravje srca: Kurkumin blagodejno vpliva na več dejavnikov, za katere je znano, da igrajo vlogo pri srčnih boleznih. Predvsem izboljša delovanje endotela – notranje obloge krvnih žil.

Rak: Kurkumin vodi do več sprememb na molekularni ravni, ki lahko pomagajo pri preprečevanju in morda celo zdravljenju raka. Kurkumin so namreč preučevali kot koristno zelišče pri zdravljenju raka in ugotovili, da vpliva na rast, razvoj in širjenje raka na molekularni ravni. Študije so pokazale, da lahko prispeva k odmiranju rakavih celic in zmanjša angiogenezo (rast novih krvnih žil v tumorjih) in metastaze (širjenje raka). Več študij kaže, da lahko kurkumin zmanjša rast rakavih celic v laboratoriju in zavira rast tumorjev pri poskusnih živalih. Ali lahko visok odmerek kurkumina (po možnosti z ojačevalcem absorpcije, kot je piperin) pomaga pri zdravljenju raka pri ljudeh, pa še ni povsem raziskano.

Depresija: Študija na 60 ljudeh z depresijo je pokazala, da je kurkumin enako učinkovit kot Prozac pri lajšanju simptomov bolezni. Predvidevajo, da zato, ker je depresija povezana tudi z zmanjšano stopnjo možganskega nevrotrofičnega faktorja (BDNF) in krčenjem hipokampusa (možganskega področja z vlogo pri učenju in spominu), ki je še posebej dovzeten na delovanje BDNF.

Bolečina:  Študije so potrdile tudi, da kurkuma lajša bolečine, pri čemer ena študija opozarja, da je kurkuma delovala kot ibuprofen pri ljudeh z artritisom v kolenih.

Dolgoživost: Zaradi številnih pozitivnih vplivov na zdravje, kot so možnost preprečevanja bolezni srca, Alzheimerjeve bolezni in raka, lahko kurkumin pomaga pri dolgoživosti. Ker so mnoge, dandanes najbolj razširjene, kronične bolezni od diabetesa do Alzheimerja predvsem posledica kroničnega vnetja, lahko vidimo kako pomembno je uživanje živil s protivnetnimi učinki kot je kurkuma za doseganje dolgoživosti in kvalitete življenja tudi na stara leta.

Kakšni so učinki zlatega mleka? 

Glavni razlogi, da se je kurkumino zlato mleko skozi tisočletja potrjevalo kot učinkovito sredstvo za dober spanec so sledeči:

 • Z vidika tradicionalne kitajske medicine moramo za dober spanec predvsem pomiriti jetra. Kurkuma pa nudi jetrom tako močno podporo pri razstrupljanju in prebavi, da se le-ta veliko lažje in hitreje umirijo.
 • Ker pomaga pri prebavi (stimulira vranico – uravnava krvni sladkor in izločanje žolča) s tem razbremeni organizem in ga pripravi na trden spanec.
 • Kurkuma kot rečeno blaži tudi bolečine in vnetja, ki so lahko razlog za nespečnost.
 • Kurkuma deluje sproščujoče in zniža stopnjo tesnobe.

Vse to pa vam lahko pomaga zaspati hitreje, spati globlje in se zbuditi kot prerojeni pravijo. Po vrhu vsega pa so študije pokazale, da kurkuma omili tudi posledice pomanjkanja spanja.

Zlato mleko – recept:

Receptov za zlato mleko je veliko, vsem pa je skupno, da poleg kurkume vsebujejo tudi poper in maščobo, ki omogočata absorpcijo kurkumina.  Poper namreč vsebuje piperin, ki poveča biološko razpoložljivost in s tem absorbcijo kurkumina za 2000% . In ker je kurkuma topna v maščobah, se kurkumin brez malo maščobe ne bo absorbiral v vaš krvni obtok. Polnomastno mleko je zato kot nalašč, da zagotovi malo dobre maščobe.

Tradicionalno pasto za zlato mleko zato sestavljajo:

 • 1 čajna žlička mlete kurkume
 • ščepec mletega črnega popra
 • ščepec mletega cimeta
 • 1 žlička medu

Zakaj Zlati vir mladosti?

Tradicionalno zlato mleko s cimetom sem z jaz še nadgradila in nastal je Zlati vir mladosti za dober spanec. Je hitro pripravljen napitek s kurkumo in kolagenom, ki poskrbi, da je globok spanec tudi lepotni spanec. Dodani pa so še naravnimi vitamini in minerali za sproščanje energije, zmanjšanje utrujenosti in normalno delovanje živčnega sistema.

Zlati vir mladosti vsebuje:

 • Kurkuma –  z močnim protivnetnim in antioksidativnim delovanjem, ki pomagata pri izboljšanju simptomov depresije in artritisa. Ima tudi znanstveno dokazane koristi za zdravje, kot so možnost preprečevanja bolezni srca in Alzheimerjeve bolezni. Zaradi svojih protivnetnih učinkov je tudi temelj vseh anti-age diet hkrati pa se jo že tisočletja uporablja za čisto, prožno in sijočo kožo.
 • Hidrolizirani ribji kolagen – molekulske mase 2000 Da, kar mu omogoča odlično absorpcijo. Z rednim uživanjem kolagena poskrbimo za ohranjanje mladostnega videza kože, lepih las in čvrstih nohtov.
 • Acerola – vitamin C – Vitamin C ima pomembno vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kože, žil, kosti, hrustanca in zob. Prispeva k sproščanju energije in prispeva k zmanjševanju  utrujenosti  in  izčrpanosti. Je pomemben za normalno psihološko delovanje in delovanje živčnega sistema. Hkrati prispeva k delovanju imunskega sistema in pri zaščiti celic pred oksidativnim  stresom.
 • Cejlonski Cimet – Vsebuje veliko antioksidantov, deluje protivnetno, izboljšuje občutljivost na insulin, znižuje krvni sladkor ima brotibakterijsko in protiglivično delovanje, pomaga pri absorbciji hranil (ni primeren za nosečnice), greje, je Qi in yang tonik, podpira meridian vranice, pljuč, ledvic, srca, podpira delovanje maternice (ni primeren za nosečnice), spodbuja izločanje prebavnih sokov in s tem zmanjšuje formacijo vetrov, stimulira vse vitalne funkcije, sprošča napetost, spodbuja cirkulacijo periferije – okončin, blaži drisko, slabost, artritis, menstrualne krče, reumo in kandido. Ayurveda ga klasificira kot »Tridoshic« – to je živilo, ki blagodejno vpliva na vsak tip človek.
 • Magnezijev citrat – prispeva k sproščanju energije, zmanjšanju utrujenosti ter podpira naše psihološko delovanje in živčni sistem. Zaradi njegovega pomirjevalnega učinka ga imenujejo tudi antistresni mineral. Magnezij sodeluje pri več kot 300 življenjsko pomembnih presnovnih procesih. Hkrati pa je zopet en od mineralov, ki nam ga kronično primanjkuje zaradi rafinirane prehrane. Znaki premajhnega vnosa magnezija so lahko zelo različni: mišični krči, pomanjkanje apetita, lomljivi nohti, slabost, glavobol, nemir, utrujenost, nespečnost, migrena, glavobol, povečana občutljivost za hrup, motnje v delovanju srca. Je ključnega pomena za globok in osvežujoč spanec saj vpliva tudi na uravnavanje hormona melatonina, torej hormona, ki upravlja cikel spanja in budnosti v telesu. Za tiste, ki jih zaradi stresa in preobremenjenosti muči kratkotrajna utrujenost je primeren dodatek magnezija in vitamina B6.
 • Vitamin B6  prispeva k sproščanju energije, zmanjšanju utrujenosti ter podpira naše psihološko delovanje in živčni sistem. Prispeva k sproščanju energije pri presnovi beljakovin. Vitamin B6 pozitivno vpliva na bio-razpoložljivost magnezija in ga naše telo potrebuje za presnovo beljakovin, ki so potrebne za rast, obnovo mišic in drugih tkiv. Udeležen je pri več kot 50 encimskih pretvorbah, posebej velja omeniti njegovo vlogo kot koencim v presnovi homocisteina. Pomemben je za zdravo kožo, dobro delovanje živčnega sistema in tvorjenje protiteles, ki jih potrebujemo za obrambo proti okužbam. Sodeluje pri nastanku serotonina v možganih, t.i. hormona sreče. Odpravlja potrtost in utrujenost ter blaži predmenstrualni sindrom. Znaki pomanjkanja vitamina B6 so lahko imunska oslabelost, artritis, predmenstrualni sindrom, stres, živčnost, slabokrvnost, vnet jezik in vnete veke.
 • Kozje mleko in proteini – Morski psi, komarji in koze imajo nekaj skupnega. Nobena od teh živalskih vrst ne zboli za rakom in to dejstvo že dolgo vznemirja raziskovalce. Doslej pa je znano le, da ima kozje mleko veliko konjugirane linolne kisline (CLA), ki ima dokazano antikarcinogeni učinek.

Navodila za pripravo

Dve zvrhani čajni žlički (12g) prelijemo z 200ml tople tekočine po izbiri (voda, mleko,…) in premešamo, da se napitek raztopi. Pri močnem mešanju, se napitek lepo speni. Napitek spijte takoj po pripravi.

Hraniti pti sobni temperaturi.

Shopping Cart

5% POPUST

na prvi nakup

Scroll to Top